Moeder en zoon die samen ontbijten

  Tips

  Maak van elke ochtend een goede ochtend!

  En als elke dag nu eens zou starten met ontbijtgranen en een glimlach? Dat kan! Hier volgen 14 nuttige tips om de ochtendstress te beperken en zoveel mogelijk tijd samen door te brengen.

  Zorg voor een goede organisatie

  Jong kind dat zich aankleedt en zijn trui met streepjes over zijn hoofd trekt

   

  TIP 1: Voorbereiding is alles

  Probeer de avond ervoor zoveel mogelijk klaar te zetten, te plannen en te doen. Organiseer de middagmalen, onderteken de schoolformulieren, zet de sporttassen/muziekinstrumenten/enz. al klaar aan de voordeur zodat u 's ochtends niet heen en weer hoeft te hollen.

  TIP 2: Ochtendstond heeft koffie in de mond

  Sta 's morgens 20 minuutjes vroeger op dan de rest van uw gezinsleden en geniet in alle rust van een lekker kopje koffie en de radio op de achtergrond. Zo bent u volledig opgeladen om de ochtendrush aan te kunnen.

  TIP 3: Goed gekleed

  De kinderen aankleden kan al een eerste uitdaging zijn. Probeer voor de volgende dag al wat kleren op de grond te leggen in de vorm zoals ze gedragen zouden worden. Dat is ook voor uw kinderen leuk om naar te kijken.

  TIP 4: Vermijd divakuren

  Als het steeds weer een gevecht is om uw dochter ervan te overtuigen dat haar tutu en paarse, glinsterende regenlaarzen geen geschikte schooloutfits zijn, probeer ze dan te verbergen zodat ze niet in de verleiding komt.

  TIP 5: Zet een deuntje op

  Als uw kind van nature trager is om zich klaar te maken en vlug afgeleid is, stel dan een playlist samen. Elk liedje is gelinkt aan een taak. En dan weten ze dat ze aangekleed en klaar moeten zijn op het einde van hun lievelingsliedje.

  Wist u

  dat?

  Afbeelding van kokend water boven een vuur

  Goed kauwen

  Al meer dan 17.000 jaar eten mensen volkorengranen. Ze plukten de zaden, wreven het kaf eraf en kauwden op de korrels (rauw of gekookt in water).

  Afbeelding van een emmer granen

  Heel veel granen

  Een korenmaat tarwe bevat ongeveer een miljoen afzonderlijke volkoren graankorrels.

  Maak plezier

  Het gezin 's ochtends - ouders die plezier maken met hun kinderen

   

  TIP 6: Op uw plaatsen! Klaar? Af!

  Uw kind is misschien wel een competitiebeest. Probeer de tijdsduur eens op te meten om te testen hoe vlug hij of zij elke taak kan afwerken. Of maak van zich klaarmaken een spelletje om 'de timer te snel af te zijn’.

  TIP 7: Maak tijd voor een knuffel

  Sommige kinderen hebben eerst een goede knuffel nodig voordat ze klaar zijn voor de dag. Probeer ze 5 minuten vroeger wakker te maken zodat u hen dit pleziertje kan gunnen. Of sta toe dat ze zich in de keuken aankleden zodat ze een babbeltje kunnen slaan terwijl u het ontbijt klaarmaakt.

  TIP 8: Zelfstandigheid begint al 's ochtends

  Leer kinderen zelfstandig zijn en laat ze zelf een planning opmaken om zich klaar te maken. Ze kunnen ook leren om zelf hun ontbijt klaar te maken als de ingrediënten onderaan in de koelkast worden bewaard, en als de ontbijtgranen en de kommen dicht bij de tafel staan.

  TIP 9: Gadgetvrije zone

  Gadgets zoals gsm's en tv's vormen 's ochtends een hele grote afleiding. U beperkt deze afleidingen het best tot uw kinderen klaar zijn om naar school te gaan. Of u kan ze ook als beloning gebruiken voor als ze op tijd klaar zijn.

  Een luisterend oor

  Moeder en dochter die naar een tablet kijken terwijl ze ontbijten

   

  TIP 10: Toon hen dat u om ze geeft

  Ochtenden zijn vaak synoniem met buikkrampen bij zenuwachtige kinderen die zich zorgen maken over school en over vriendjes. Moedig uw kinderen aan om te vertellen waar ze mee worstelen en stel oplossingen voor zodat ze vol vertrouwen naar school kunnen vertrekken.

  TIP 11: Zachte dromen

  's Ochtends liggen de dromen nog vers in ons geheugen. Vraag iedereen wat ze gedroomd hebben en maak er een spelletje van om te ontcijferen wat dat betekent!

  TIP 12: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

  Als u de routine wil doorbreken, laat hen dan eens een vriendje uitnodigen om te komen ontbijten en maak er op die manier een soort sociale gebeurtenis van. Uitnodigingen maken is al leuk op zich.

   

  TIP 13: Denk erover na…

  Zorg ervoor dat uw kinderen al op jonge leeftijd interesse tonen voor de actualiteit. Doe dat door hen in een taal die voor hen begrijpelijk is zorgvuldig de hoofdpunten van het ochtendnieuws uit te leggen en vraag hen dan wat ze daarvan denken.

   

  TIP 14: Klop, klop…

  Als het nieuws 's ochtends wat te ernstig is, probeer dan eens spelletjes zoals 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' of 'Wie ben ik?'. Ook moppen doen het altijd goed. Zo gaat iedereen goedgezind de deur uit!

  Footnotes

   Laten we praten

   We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk van uw vragen te beantwoorden. U kan ze hier allemaal doorzoeken:

   Hoe vind ik voeding die uit volkorengraan bestaat?

   U moet twee dingen in het achterhoofd houden: • Zoek op de etiketten naar het woord 'volkoren' vóór de naam van het graan, zoals 'volkorengraan' of 'volkorenbrood'. • Voor voeding met meer dan één ingrediënt moet volkorengraan hoog op de ingrediëntenlijst staan. Hoe hoger op de lijst, hoe meer volkorengraan er gebruikt is in het recept. En kijk naar het percentage volkorengraan. Dat moet ook op de ingrediëntenlijst staan.

   Bevatten Nestlé ontbijtgranen extra vitaminen en mineralen?

   Ja, we 'verrijken' onze ontbijtgranen door aan de meeste ervan vitaminen en mineralen toe te voegen, hoewel de hoeveelheid schommelt per regio en ook afhankelijk is van of we de ontbijtgranen al dan niet mogen verrijken. Wanneer we vitaminen of mineralen hebben toegevoegd aan een van onze ontbijtgranen, zorgen we ervoor dat ze minstens 15% van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor die voedingsstof aanleveren.

   Wat is gluten?

   De algemene benaming voor eiwitten die worden aangetroffen in graankorrels zoals tarwe. Het houdt het voedsel samen als een soort 'lijm' en het bezorgt het deeg zijn elasticiteit.

   Wat is coeliakie?

   Coeliakie is een auto-immuunziekte die niet te genezen is. De oorzaak ervan ligt bij het immuunsysteem dat reageert op gluten.