otac i sin sa činijama pahuljica gledaju jedan u drugog i osmehuju se

  Doručak

  Popularnost pahuljica za doručak - jer stvarno su dobre!

  Pahuljice su ukusan način da dobijete najviše od svog doručka. Samo sipajte mleko, dodajte pahuljice i svoje omiljeno sveže voće i gotovo je. Izbalansiran doručak, pun važnih hranljivih sastojaka u svega par minuta. Hajde, navalite!

  Bez žitarica nema uspeha

  Pahuljice su napravljene pretežno sa zrnom žitarica, i ne samo što su ukusne, već, kada se jedu sa mlekom ili jogurtom, pružaju vam hranljive sastojke, uključujući ugljene hidrate, proteine, masti, šećere, vlakna i nekoliko vitamina i minerala. A ukoliko odaberete pahuljice sa celim zrnom, dobijate i više onoga što vašem telu treba. Zato što su svi jestivi delovi zrna tu, oni su sjajan izvor vitamina, minerala, skroba i drugih hranljivih sastojaka[1].

  Obogatite svoju ishranu

  Većina pahuljica je obogaćena vitaminima i mineralima. To ih čini još hranljivijim izborom koji pomaže celoj porodici da unese preporučenu dnevnu dozu hranljivih sastojaka. Na primer, neke pahuljice sadrže dodati kalcijum koji je važan za pravilan rast kostiju kod dece. Tako da vam zajedno sa mlekom dajemo još više dobrih stvari.

  činija Cookie Crispa sa mlekom
  žena otvara zavese da pusti sunčan dan

  Dobro jutro!

  Dobrodošli u Nestlé pahuljice! Imamo da vam ponudimo široku selekciju pahuljica koje će vam pomoći da imate sjajno jutro!

  Pročitajte ceo članak Dobro jutro!

  Da li ste znali?

  Nedavna evropska studija, sprovedena među tinejdžerima uzrasta između 12 i 17 godina, pokazala je da oni koji jedu pahuljice unose više kalcijuma od svojih prijatelja koji biraju drugu hranu - a takođe unose i više magnezijuma, vitamina B grupe, poput Folata (B9), vitamina B12 i Riboflavina (B2), kao i više vlakana[2]. Nije loše za jutro!

  žena sedi u kuhinji i jede pahuljice

  Da li ste

  znali?

  Ilustracija indijskog boga

  Hrana bogova i kraljeva

  U Aziji, amarant je poznat kao „kraljevsko seme" i kao „seme poslato od strane boga".

  Ilustracija zlata i pšenice

  Čisto zlato

  Kinoa je celo zrno koje su visoko cenile drevne Inke i nazivale ga „zlato Inka".

  Da li je stvar u šećeru?

  Glavni sastojak u pahuljicama je zrno i dok pahuljice sadrže šećer, on se uglavnom dodaje zbog boje, teksture i ukusa. To ne znači da jedući pahuljice unosite previše šećera - u Velikoj Britaniji, pahuljice su samo 5% (5-6% za odrasle i 8% za decu) ukupnog unosa dodatnog šećera koji se unosi svaki dan[2].

  Saznajte više o pahuljicama i šećeru.

  Napomene

  1. Saznajte više o celom zrnu i hranljivim sastojcima: http://www.wholegraingoodness.com/guide-whole-grain/whole-grain-nutrients
  2. Michels N, De Henauw S, Breidenassel C et al (2015) European adolescent ready-to-eat-cereal (RTEC) consumers have a healthier dietary intake and body composition compared with non-RTEC consumers. Eur J Nutr. Jun;54(4):653-64.

  Hajde da pričamo

  Kako možete da pronađete hranu sa celim zrnom?

  Zapamtite dve stvari: • Pogledajte na etiketi hrane gde se reč "celo" pojavljuje pre reči "zrno", kao "celo zrno pšenice" ili "hleb sa celim zrnom pšenice". • Za hranu u kojoj se nalazi više od jednog sastojka, budite sigurni da se celo zrno nalazi pri vrhu liste sastojaka. Što se ranije pojavi na listi, to je više celog zrna korišćeno u receptu. I potražite procenat celog zrna. Ovo je podatak koji bi trebalo da nađete u listi sastojaka. Lako je saznati da li su Nestlé pahuljice za doručak napravljene sa celim zrnom - samo potražite zelenu traku sa simbolom celog zrna na vrhu kutije.

  Koje Nestlé pahuljice su napravljene sa celim zrnom?

  Sve Nestlé pahuljice za doručak, na kojima se nalazi zelena traka, napravljene su sa celim zrnom; to je naša garancija! Porcija od 30 grama pahuljica sadrži najmanje 8 grama celog zrna. Na svakom pakovanju se nalazi lista sastojaka koja pokazuje tačne količine. Do kraja 2015. smo se obavezali da celo zrno postane glavni sastojak u svim Nestlé pahuljicama koje su popularne među decom.

  Da li Nestlé pahuljice za doručak sadrže dodatne vitamine i minerale?

  Da, mi "obogaćujemo" svoje pahuljice time što dodajemo vitamine i minerale u većinu njih, mada količina zavisi od regiona do regiona i od toga da li je ova vrsta obogaćivanja dozvoljena. Svaki put kada dodamo vitamin ili mineral u naše pahuljice, one obezbeđuju bar 15% potrebne dnevne doze tog sastojka.

  U čemu je razlika između celog zrna i rafinisanog zrna?

  "Celo" zrno ima više hranljivih sastojaka od "rafinisanog" zrna, zato što su svi delovi zrna sačuvani - jezgro, mekinje, tkivo i klice - zajedno sa vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Ali većina tkiva i klica se ukloni kada se zrno rafiniše. To znači da celo zrno sadrži više hranljivih sastojaka od rafinisanog zrna. Saznajte više 

  Da li pahuljice za doručak sadrže puno holesterola?

  Ne, pahuljice za doručak ne doprinose unošenju holesterola u organizam.