čista žuta kutija pahuljica sa zelenom Nestlé trakom na vrhu

  Celo zrno

  Tražite celo zrno? …

  U Nestlé pahuljicama razumemo da je celo zrno važan deo raznovrsne i izbalansirane ishrane, tako da svaki put kada na našim pakovanjima vidite jarku, svetlo zelenu traku na kojoj je simbol celog zrna, možete da budete sigurni da se u pahuljicama nalazi najmanje 8 g celog zrna po porciji. Garantujemo vam!

  Samo potražite zelenu traku.

  Jarka, svetlo zelena traka sa simbolom celog zrna na našim pakovanjima označava našu posvećenost da svako jutro vama i vašoj porodici ponudimo ukusne pahuljice sa celim zrnom. Svaki put kada vidite zelenu traku, možete da budete sigurni da se u pahuljicama nalazi najmanje 8 g celog zrna po porciji. Garantujemo vam! To je od prilične pomoći kada ste u žurbi u supermarketu i nemate vremena da razmišljate, a kamoli da čitate sitna slova.

  Da li ste

  znali?

  Ilustracija kante pune zrna

  Mnogo zrna

  Jedan bušel pšenice sadrži oko milion pojedinačnih celih zrna.

  Ilustracija vode koja se kuva na vatri

  Sažvaćite ih ponovo!

  Ljudi su jeli celo zrno više od 17.000 godina - brali su seme, skidali ljusku i žvakali živo zrno ili ga kuvali u vodi.

  Šta je toliko dobro kod celog zrna?

  Celo zrno obezbeđuje širok spektar vitamina, minerala, vlakana, skroba i drugih hranljivih sastojaka - i baš zato je preporuka da se jede tri do pet puta na dan[1]. Ali istraživanja pokazuju da ga ne unosimo dovoljno[2]. Na svu sreću, doručak je dobar način da unesemo malo celog zrna odmah ujutru. Mi uvek radimo na tome da naše pahuljice za doručak pruže vama i vašoj porodici dnevnu dozu dobrih stvari.

  pakovanja naših Nestlé pahuljica sa celim zrnom

  LOKALNI BREND je već napravljen sa 100% celim zrnom, a od kraja 2015, Nestlé pahuljice popularne među decom imaju više celog zrna od svih ostalih sastojaka. Tako da kada vidite zelenu traku na pakovanju, budite 100% sigurni da pahuljice sadrže celo zrno!

  Napomene

  1. Odbor za celo zrno: http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/how-much-enough/whole-grain-guidelines-worldwide
  2. Mann KD, Pearce MS, McKevith B et al (2014) Whole grain intake and its association with intakes of other foods, nutrients and markers of health in the National Diet and Nutrition Survey rolling programme. Br J Nutr. 113(10):1595-1602.

  Footnotes

  Hajde da pričamo

  Kako možete da pronađete hranu sa celim zrnom?

  Zapamtite dve stvari: • Pogledajte na etiketi hrane gde se reč "celo" pojavljuje pre reči "zrno", kao "celo zrno pšenice" ili "hleb sa celim zrnom pšenice". • Za hranu u kojoj se nalazi više od jednog sastojka, budite sigurni da se celo zrno nalazi pri vrhu liste sastojaka. Što se ranije pojavi na listi, to je više celog zrna korišćeno u receptu. I potražite procenat celog zrna. Ovo je podatak koji bi trebalo da nađete u listi sastojaka. Lako je saznati da li su Nestlé pahuljice za doručak napravljene sa celim zrnom - samo potražite zelenu traku sa simbolom celog zrna na vrhu kutije.

  Koje Nestlé pahuljice su napravljene sa celim zrnom?

  Sve Nestlé pahuljice za doručak, na kojima se nalazi zelena traka, napravljene su sa celim zrnom; to je naša garancija! Porcija od 30 grama pahuljica sadrži najmanje 8 grama celog zrna. Na svakom pakovanju se nalazi lista sastojaka koja pokazuje tačne količine. Do kraja 2015. smo se obavezali da celo zrno postane glavni sastojak u svim Nestlé pahuljicama koje su popularne među decom.

  Da li Nestlé pahuljice za doručak sadrže dodatne vitamine i minerale?

  Da, mi "obogaćujemo" svoje pahuljice time što dodajemo vitamine i minerale u većinu njih, mada količina zavisi od regiona do regiona i od toga da li je ova vrsta obogaćivanja dozvoljena. Svaki put kada dodamo vitamin ili mineral u naše pahuljice, one obezbeđuju bar 15% potrebne dnevne doze tog sastojka.

  U čemu je razlika između celog zrna i rafinisanog zrna?

  "Celo" zrno ima više hranljivih sastojaka od "rafinisanog" zrna, zato što su svi delovi zrna sačuvani - jezgro, mekinje, tkivo i klice - zajedno sa vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Ali većina tkiva i klica se ukloni kada se zrno rafiniše. To znači da celo zrno sadrži više hranljivih sastojaka od rafinisanog zrna. Saznajte više 

  Da li pahuljice za doručak sadrže puno holesterola?

  Ne, pahuljice za doručak ne doprinose unošenju holesterola u organizam.