dvoje male dece obučene u štit napravljen od papira i kartona se igraju

  Doručak

  Obogaćivanje je zaštita!

  'Obogatiti' znači učiniti da nešto dobije veći udeo ili procenat u ukupnoj količini. Kakve to veze ima sa žitnim pahuljicama? Kada su žitne pahuljice 'obogaćene', to znači da sadrže dodate vitamine i minerale koji doprinose normalnoj funkciji mozga i zdravlju kostiju i održavaju imuni sistem organizma.

  Zašto obogaćivati?

  Hrana se obogaćuje još od 1920. kada su hranljivi sastojci dodavani kako bi se nadoknadili minerali i vitamini koji nedostaju u ljudskoj ishrani. Danas, ako se izbalansirano hranimo, lakše je da postignemo preporučeni dnevni unos hranljivih sastojaka, a vaša jutarnja činija pahuljica pomaže da vaša porodica dobije ono što joj je potrebno. Zapravo, istraživanja pokazuju da odrasli i deca koji jedu obogaćene pahuljice imaju veće šanse da unesu sve vitamine i minerale koji su im potrebni za dan.[1]

  zdjelica Cheerios žitnih pahuljica s jagodama

  Nestlé pahuljice postaju sve bolje za vas

  Nestlé zna da je hranljiv doručak važan. Hajde da vam pokažemo kako smo unapredili svoje recepte i obezbedili vam hranljiv doručak!

  Pročitajte ceo članak Nestlé pahuljice postaju sve bolje za vas

  Šta je u kutiji?

  Hrskave, ukusne i napravljene sa celim zrnom, većina Nestlé pahuljica je obogaćena sa 5 vitamina i 2 minerala, uključujući Riboflavin, Niacin, B6, Folnu kiselinu, Pantotensku kiselinu, gvožđe, kalcijum i ponekad vitamin D. Pogledajte tabelu kako biste saznali šta su oni i šta čine za vaše telo.

  Da li ste znali?

  Porcija od 30 grama Nestlé pahuljice najčešće obezbeđuje barem 15% preporučenih dnevnih unosa svih mikronutrijenata koji su naznačeni na spisku vitamina i minerala na zadnjoj strani pakovanja. To znači da jutarnja činija pahuljica može da pomogne vašoj porodici da unese neophodne vitamine i minerale svaki dan.

  crtež male devojčice koja nosi kutije pahuljica i okružena je balončićima u kojima se vide različiti vitamini i minerali

  Esencijalni vitamini i sjajni minerali

   

  Pomažu otpuštanju energijeRiboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotenska kiselina (B5), Piridoksin (B6), Kalcijum (Ca), Gvožđe (Fe)
  Doprinose zdravoj kožiRiboflavin (B2), Niacin (B3)
  Pomažu da nervni sistem radi kako trebaRiboflavin (B2), Niacin (B3), Piridoksin (B6), Kalcijum (Ca)
  Doprinose zdravoj krviPiridoksin (B6), Folna kiselina (B9), Gvožđe (Fe), Riboflavin (B2)
  Esencijalni za normalnu deobu ćelijaFolna kiselina (B9), Vitamin D, Kalcijum (Ca), Gvožđe (Fe)
  Održavaju pravilan rad imunog sistemaPiridoksin (B6), Folna kiselina (B9), Gvožđe (Fe), Vitamin D
  Doprinose zdravlju kostiju i zubaKalcijum (Ca), Vitamin D, Gvožđe (Fe)
  Smanjuju umorRiboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotenska kiselina (B5), Piridoksin (B6), Gvožđe (Fe), Folna kiselina (B9)
  Doprinose razvoju kognitivnih funkcijaGvožđe (Fe)

   

  Pahuljice

  Napomene

  1. • Hannon E, Kiely M, Flynn A (2007) The impact of voluntary fortification of foods on micronutrient intakes in Irish adults. Br J Nutr. 97(06):1177-86. • INCA2 (2008) French National Dietary Survey. • Albertson AM, Thompson D, Franko DL, et al (2008) Consumption of breakfast cereal is associated with positive health outcomes: evidence from the National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study. Nutr Res. 28(11):744-52.

  Hajde da pričamo

  Kako možete da pronađete hranu sa celim zrnom?

  Zapamtite dve stvari: • Pogledajte na etiketi hrane gde se reč "celo" pojavljuje pre reči "zrno", kao "celo zrno pšenice" ili "hleb sa celim zrnom pšenice". • Za hranu u kojoj se nalazi više od jednog sastojka, budite sigurni da se celo zrno nalazi pri vrhu liste sastojaka. Što se ranije pojavi na listi, to je više celog zrna korišćeno u receptu. I potražite procenat celog zrna. Ovo je podatak koji bi trebalo da nađete u listi sastojaka. Lako je saznati da li su Nestlé pahuljice za doručak napravljene sa celim zrnom - samo potražite zelenu traku sa simbolom celog zrna na vrhu kutije.

  Koje Nestlé pahuljice su napravljene sa celim zrnom?

  Sve Nestlé pahuljice za doručak, na kojima se nalazi zelena traka, napravljene su sa celim zrnom; to je naša garancija! Porcija od 30 grama pahuljica sadrži najmanje 8 grama celog zrna. Na svakom pakovanju se nalazi lista sastojaka koja pokazuje tačne količine. Do kraja 2015. smo se obavezali da celo zrno postane glavni sastojak u svim Nestlé pahuljicama koje su popularne među decom.

  Da li Nestlé pahuljice za doručak sadrže dodatne vitamine i minerale?

  Da, mi "obogaćujemo" svoje pahuljice time što dodajemo vitamine i minerale u većinu njih, mada količina zavisi od regiona do regiona i od toga da li je ova vrsta obogaćivanja dozvoljena. Svaki put kada dodamo vitamin ili mineral u naše pahuljice, one obezbeđuju bar 15% potrebne dnevne doze tog sastojka.

  U čemu je razlika između celog zrna i rafinisanog zrna?

  "Celo" zrno ima više hranljivih sastojaka od "rafinisanog" zrna, zato što su svi delovi zrna sačuvani - jezgro, mekinje, tkivo i klice - zajedno sa vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Ali većina tkiva i klica se ukloni kada se zrno rafiniše. To znači da celo zrno sadrži više hranljivih sastojaka od rafinisanog zrna. Saznajte više 

  Da li pahuljice za doručak sadrže puno holesterola?

  Ne, pahuljice za doručak ne doprinose unošenju holesterola u organizam.