een mengeling van verschillende granen

  Tips

  Overschakelen op volkorengraan is makkelijker dan u denkt

  Volkorengranen bevatten meer voedingsstoffen dan geraffineerde granen. Daarom wordt wereldwijd aanbevolen om meer volkorengraan te eten (drie porties volkorengranen van 16 gram per dag* om precies te zijn). Dus waarom geeft u volkorengraan eens geen kans? Eens u dat geprobeerd hebt, wilt u misschien nooit meer geraffineerde granen eten!

  Overschakelen op volkorengraan is makkelijk – en lekker!

  Het goede nieuws is dat de meeste voedingsmiddelen op basis van granen een volkoren variant hebben:

  • Voor wit brood is dat volkorenbrood – perfect voor in de brooddoos!
  • Voor witte rijst is dat volle rijst – met onder andere bruine rijst, bruine basmatirijst en wilde rijst (die eigenlijk een wild gras is). Wat kleur op het bord is mooi meegenomen en het smaakt heerlijk met groentjes.
  • Voor pasta is dat volkorenpasta of 'bruine pasta' – smaakt heerlijk!
  • Voor pannenkoeken zijn dat volkorenpannenkoeken – hoeveel kinderen zijn niet gek op pannenkoeken? En ze zullen er dol op zijn.
  een houten lepel met volle en witte rijst
  een vader en zijn zoon met hun kom vol ontbijtgranen die naar elkaar kijken en lachen

  Ga voor ontbijtgranen – ze zijn te lekker om te laten staan!

  Een evenwichtig en voedzaam ontbijt is belangrijk om de dag aan te kunnen. Ontdek waarom ontbijtgranen deel uitmaken van een evenwichtig ontbijt

  Lees verderGa voor ontbijtgranen – ze zijn te lekker om te laten staan!

  Help kinderen om voor bruin te kiezen!

  Volkorengranen smaken heerlijk, maar de bruine kleur ervan vergt wat aanpassing. Kinderen kunnen achterdochtig zijn als hun pasta, brood of rijst een andere kleur heeft dan normaal. Ze hebben wat tijd nodig om eraan te wennen. Hier volgen een aantal nuttige tips.

  • Meng witte pasta met bruine (bruine pasta moet wat langer koken, dus kook eerst die pasta en voeg wat later de witte pasta toe).
  • Verminder geleidelijk aan de hoeveelheid witte pasta. En in geen tijd zal het allemaal bruin zijn!
  • Strooi wat witte broodkruimels over gekookte bruine rijst – de rijst ziet er witter uit en heeft een knapperige beet.
  • Maak een sandwich met een sneetje volkorenbrood en een sneetje wit brood - een leuke manier om hen volkorengranen te doen eten!

   

  volkorenpasta

  Bruine voedingsmiddelen: zijn dat dan volkorengranen?

  Voordat u naar de winkel holt om volkorengranen te kopen, willen we u erop wijzen dat 'bruine' voedingsmiddelen niet per se volkoren zijn. Ze kunnen gewoon bruin zijn doordat er bijvoorbeeld karamel is toegevoegd. Als u dus beschrijvingen leest zoals 'multigranen', 'vezelrijk', 'met de molensteen gemalen', '100% tarwe' of 'zeven granen', dan betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat ze gemaakt zijn met volkorengraan. Lees voor alle zekerheid het etiket en ga op zoek naar het woord 'vol'. Als het product gemaakt is met 'volkorengraan', dan weet u dat het ook echt zo is. En als volkorengraan bovenaan de lijst met ingrediënten prijkt, dan is het meer dan waarschijnlijk dat het product rijk is aan volkorengranen. (Als u vers brood in een bakkerij koopt, is er mogelijk geen etiket. U vraagt dan het best een volkorenbrood aan de bakker.)

  een zicht op een tarweveld bij zonsondergang

  Het volledige verhaal van volkorengraan

  Volkorengranen zijn voedzamer dan de 'geraffineerde' voedingsmiddelen. Waarom probeert u ze niet eens en ziet u wat u ervan vindt?

  Lees verderHet volledige verhaal van volkorengraan

  Goede tips voor meer volkorengraan in uw leven

  Bent u op zoek naar andere manieren om volkorengraan in uw maaltijden te integreren? Probeer deze dan!

  Ruilspelletjes: Vervang witte bloem door volkorenbloem wanneer u kookt. Uw volkorencookies, -muffins en -pannenkoeken zullen even lekker zijn! Om aan de nieuwe smaak te wennen, kan u beginnen met de helft van de bloem te vervangen door volkorenbloem. Vervang daarna geleidelijk aan steeds meer witte bloem door volkorenbloem.

  Roer er wat volkorengranen onder: Voeg volkorengranen, zoals gerst, toe aan groentensoepen of stoofpotjes, en wat bulgur aan stoofschotels of roerbakgerechten.

  Een laagje met volkorengranen: Bedek gebakken kip, vis en varkenskoteletten met een laagje havervlokken of geplette, niet-gezoete volkorengranen.

  Probeer eens iets anders: Probeer eens risotto en andere rijstgerechten te maken met volkorengranen zoals gerst, bruine rijst, bulgur, gierst of quinoa in plaats van met witte rijst.

  Ontbijtgranen: Probeer eens volkorengranen, de keuze is ruim. En er zullen er waarschijnlijk al heel wat tot de favorieten van uw kinderen behoren.

  Koop een kookboek met recepten met volkorengranen: Er bestaan kookboeken die gewijd zijn aan volkorengranen. Ze staan boordevol heerlijke en verrassende recepten die zeker in de smaak zullen vallen bij uw hele gezin. 


  Tijd voor een volkorensnack!

  een kom vol popcorn

  Sommige tussendoortjes of koekjes voor bij de koffie of thee kunnen volkorengranen bevatten. Probeer deze:

  • Popcorn
  • Volkorenpretzels of maissnacks
  • Ontbijtgranen met volkorengranen
  • Crackers met volkorengranen
  • Volkorengranenrepen

  Wist u

  dat?

  Afbeelding van een emmer granen

  Heel veel granen

  Een korenmaat tarwe bevat ongeveer een miljoen afzonderlijke volkoren graankorrels.

  Afbeelding van een schedel gemaakt van tarwe

  Oorlog om volkorengraan

  Amarant is een volkorengraan dat heel belangrijk was voor de Azteken. Dus toen de Spanjaarden binnenvielen, probeerde hun leider, Cortez, de Azteken uit te roeien door hen te verbieden het gewas te verbouwen. Iedereen die betrapt werd, werd omgebracht!

  Lekkere ideeën voor uw dagelijkse portie

  Elke suggestie = 1 portie volkorengraan  
  Ontbijtgranen met volkorengranen6 tot 9 eetlepels30 g
  Bruine pasta-niet gekookt* 

  25 g

  Bruine rijst - niet gekookt*2 eetlepels60 g
  Bulgur - niet gekookt* 20 g
  Volkorentortilla1 kleine tortilla30 g
  Volkorenbrood1 middelgroot sneetje 
  Havermoutvlokken - niet gekookt1 eetlepel40 g
  Volkoren pitabrood1 klein35 g
  Crackers met volkorengranen2 stuks 
  Popcorn - gepoft1,5 kopje30 g
  Volkorencouscous - niet gekookt2 eetlepels66 g
  Quinoa - niet gekookt2 eetlepels20 g
  Bruine-rijstwafels324 g

   

  * :  portie kan variëren naargelang ze gekookt is of niet

  Voetnoten

  * Amerikaans Ministerie van Landbouw en Amerikaans Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (2010).

  Footnotes

   Laten we praten

   We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk van uw vragen te beantwoorden. U kan ze hier allemaal doorzoeken:

   Hoe vind ik voeding die uit volkorengraan bestaat?

   U moet twee dingen in het achterhoofd houden: • Zoek op de etiketten naar het woord 'volkoren' vóór de naam van het graan, zoals 'volkorengraan' of 'volkorenbrood'. • Voor voeding met meer dan één ingrediënt moet volkorengraan hoog op de ingrediëntenlijst staan. Hoe hoger op de lijst, hoe meer volkorengraan er gebruikt is in het recept. En kijk naar het percentage volkorengraan. Dat moet ook op de ingrediëntenlijst staan.

   Bevatten Nestlé ontbijtgranen extra vitaminen en mineralen?

   Ja, we 'verrijken' onze ontbijtgranen door aan de meeste ervan vitaminen en mineralen toe te voegen, hoewel de hoeveelheid schommelt per regio en ook afhankelijk is van of we de ontbijtgranen al dan niet mogen verrijken. Wanneer we vitaminen of mineralen hebben toegevoegd aan een van onze ontbijtgranen, zorgen we ervoor dat ze minstens 15% van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor die voedingsstof aanleveren.

   Wat is gluten?

   De algemene benaming voor eiwitten die worden aangetroffen in graankorrels zoals tarwe. Het houdt het voedsel samen als een soort 'lijm' en het bezorgt het deeg zijn elasticiteit.

   Wat is coeliakie?

   Coeliakie is een auto-immuunziekte die niet te genezen is. De oorzaak ervan ligt bij het immuunsysteem dat reageert op gluten.