VOEDING

Zout & ontbijtgranen

Deel het met je vrienden!
Salt & Cereals - A pinch of salt at Breakfast Time!

Een snufje zout bij het ontbijt!

Kleine hoeveelheden zout zijn een essentieel onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding en van vitaal belang voor vele lichaamsfuncties. Zout bestaat uit natrium en chloride, twee stoffen die de vochtbalans in het lichaam helpen reguleren, de zenuwen gezond houden, de opname van voedingsstoffen ondersteunen en de spierfunctie goed laten werken.

Een overmatige zoutinname kan echter bijdragen tot een hoge bloeddruk en verhoogt het risico op hartziekten en beroertes. De meeste internationale en nationale voedingsrichtlijnen bevelen aan dat volwassenen niet meer dan 6 g zout per dag innemen  en nog minder voor kinderen (3-6 g afhankelijk van de leeftijd). De gemiddelde voedingsinname in Europa varieert echter van 8 tot 12 g per dag. Daarom zetten nationale en internationale volksgezondheidsinstanties zich in voor initiatieven en beleidsmaatregelen om de zoutinname op bevolkingsniveau te verminderen.
 

Zout en natuurlijke graansmaak

 

Zout is aanwezig in tal van voedingsmiddelen en vervult vele functies, zoals smaakverbetering, conservering en textuur. Ontbijtgranen bevatten slechts een kleine hoeveelheid zout en zijn goed voor minder dan 10% van de gemiddelde dagelijkse inname. In ontbijtgranen speelt zout een belangrijke rol in de productkwaliteit en vormt het een belangrijk ingrediënt van de graansmaak.  Zonder zout wordt de natuurlijke graansmaak door de consument als onbewerkt ervaren.  Voor elke soort ontbijtgranen is een individueel recept ontwikkeld aan de hand van uitgebreide consumententests voor de beste smaakbeleving, houdbaarheid en aantrekkelijkheid van het product.

Wij gaan zelfs nog verder:

Wij werken samen met toonaangevende experts en voedingsdeskundigen om onze ontbijtgranen te blijven verbeteren en vernieuwen, met gezonde en voedzame ontbijtgranen die lekker smaken.

Andere NESTLÉ® ontbijtgranen bevatten zelfs nog minder zout. Shredded Wheat bevat slechts 20 mg zout per portie, nog geen honderdste van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Cheerios bevatten 250 mg per portie, minder dan 4% van de dagelijkse behoefte, en Shreddies bevatten 290 mg.

Hoe kan je weten hoeveel zout je binnenkrijgt met je favoriete eten? NESTLÉ® ontbijtgranen vermelden, conform de wetgeving van het betreffende land, de hoeveelheid zout die ze bevatten in de informatietabel met voedingswaarden op de verpakking, zodat je makkelijk weloverwogen beslissingen kunt nemen bij het kiezen van voedingsmiddelen.

Door de voedingsrichtlijnen van je land voor een gezonde en evenwichtige voeding te volgen, vooral wat betreft de zoutinname, voldoe je aan je behoefte aan natrium zonder het risico te lopen de aanbevolen hoeveelheden te overschrijden.