een vader en zijn zoon met hun kom vol ontbijtgranen die naar elkaar kijken en lachen

  Ontbijt

  Ga voor ontbijtgranen – ze zijn te lekker om te laten staan!

  Ontbijtgranen zijn heerlijk en vormen een optimaal ontbijt. Voeg gewoon melk toe aan de ontbijtgranen en uw favoriete vers fruit, en klaar! Een evenwichtig ontbijt met de nodige voedingsstoffen in een paar minuten tijd. Geniet ervan!

  Graan en je kan de hele wereld aan

  Ontbijtgranen bestaan hoofdzakelijk uit granen. Ze smaken niet alleen heerlijk, maar wanneer u ze eet samen met melk of yoghurt, krijgt u ook heel wat voedingsstoffen binnen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, suikers, vezels en talloze vitaminen en mineralen. En als u kiest voor de volkoren versie, heeft uw lichaam er zelfs nog meer baat bij. Alle eetbare delen van de granen blijven namelijk behouden en vormen een fantastische bron van vitaminen, mineralen, vezels, zetmeel en andere voedingsstoffen.

  Verrijk uw voeding

  De meeste ontbijtgranen zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. Daardoor is de keuze nog voedzamer, doordat het hele gezin op die manier de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen opneemt. Zo bevatten sommige ontbijtgranen bijvoorbeeld extra calcium en dat is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van botten bij kinderen. En dat in combinatie met melk maakt het extra gezond!

  een kom vol Cookie Crisp met melk
  een zicht op een tarweveld bij zonsondergang

  Het volledige verhaal van volkorengraan

  Volkorengranen zijn voedzamer dan de 'geraffineerde' voedingsmiddelen. Waarom probeert u ze niet eens en ziet u wat u ervan vindt?

  Lees verderHet volledige verhaal van volkorengraan

  Wist u dat?

  Uit een recent Europees onderzoek bij tieners tussen 12 en 17 bleek dat de tieners die ontbijtgranen aten meer calcium binnenkregen dan hun vrienden die iets anders aten als ontbijt. Ook namen ze bij het ontbijt meer magnesium, B-vitaminen zoals foliumzuur (B9), vitamine B12 of riboflavine (B2) en vezels op[1]. Een sterk begin van de dag.

  een vrouw die in een keuken ontbijtgranen zit te eten

  Wist u

  dat?

  Afbeelding van een Indische god

  Voedsel voor goden en koningen

  In Azië staat amarant bekend als 'koningszaad' en 'zaad gestuurd door God’.

  Afbeelding van goud en tarwe

  Puur goud

  Quinoa, dat wordt uitgesproken als ‘kie-noo-wa’, is een volkorengraan dat enorm werd gewaardeerd door de Inca's. Daarom noemden ze het het 'goud van de Inca's’.

  Gaat het allemaal om zoetigheid?

  Het hoofdingrediënt in ontbijtgranen is graan. En hoewel ontbijtgranen wel degelijk suiker bevatten, wordt dit hoofdzakelijk toegevoegd voor de kleur, textuur en smaak.

  Voetnoten

  1. Michels N, De Henauw S, Breidenassel C et al (2015) European adolescent ready-to-eat-cereal (RTEC) consumers have a healthier dietary intake and body composition compared with non-RTEC consumers. Eur J Nutr. Jun;54(4):653-64.

  Footnotes

  1. ^ Michels N, De Henauw S, Breidenassel C et al (2015) European adolescent ready-to-eat-cereal (RTEC) consumers have a healthier dietary intake and body composition compared with non-RTEC consumers. Eur J Nutr. Jun;54(4):653-64.

  Laten we praten

  We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk van uw vragen te beantwoorden. U kan ze hier allemaal doorzoeken:

  Hoe vind ik voeding die uit volkorengraan bestaat?

  U moet twee dingen in het achterhoofd houden: • Zoek op de etiketten naar het woord 'volkoren' vóór de naam van het graan, zoals 'volkorengraan' of 'volkorenbrood'. • Voor voeding met meer dan één ingrediënt moet volkorengraan hoog op de ingrediëntenlijst staan. Hoe hoger op de lijst, hoe meer volkorengraan er gebruikt is in het recept. En kijk naar het percentage volkorengraan. Dat moet ook op de ingrediëntenlijst staan.

  Bevatten Nestlé ontbijtgranen extra vitaminen en mineralen?

  Ja, we 'verrijken' onze ontbijtgranen door aan de meeste ervan vitaminen en mineralen toe te voegen, hoewel de hoeveelheid schommelt per regio en ook afhankelijk is van of we de ontbijtgranen al dan niet mogen verrijken. Wanneer we vitaminen of mineralen hebben toegevoegd aan een van onze ontbijtgranen, zorgen we ervoor dat ze minstens 15% van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor die voedingsstof aanleveren.

  Wat is gluten?

  De algemene benaming voor eiwitten die worden aangetroffen in graankorrels zoals tarwe. Het houdt het voedsel samen als een soort 'lijm' en het bezorgt het deeg zijn elasticiteit.

  Wat is coeliakie?

  Coeliakie is een auto-immuunziekte die niet te genezen is. De oorzaak ervan ligt bij het immuunsysteem dat reageert op gluten.